Új üdítőital hódítja meg Magyarországot: ez benne a különlegesség
Szinte lehetetlen ma Magyarországon elérhető áron minőségileg étkezni, ugyanakkor, ha magadnak meg tudod termelni az alapanyagokat, akkor olcsón juthatsz értékes és elsőrendű élelmiszerekhez – mondta az Agrárszektornak Gyulai Évi, a Brancs közösségi finanszírozási portálon is feltűnt Designer Szörp. De mennyire keresett termék ma hazánkban a szörp, mely ízeket szeretik és választják a legtöbben? Mennyire nyitottak a magyarok az újdonságokra?
A különleges és limitált szörpöket készítő és értékesítő szakember, Gyulai Éva az alapanyagokat a családi gazdaságból, valamint az azt körülvevő erdőkből gyűjti össze. Évát rengeteg hazai étterem keresi meg azért, hogy készítsen nekik egyedi, teljesen egyénre és testreszabott különleges szörpöt, most azonban a Brancson való jelenléttel új emberekhez eljuthat itthon a designer szörp fogalma.
A vele készített interjúból kiderül, hogy nekik is meg kell küzdeniük az őrületes áremelkedéssel, ahogy a termelő fogalmazott:
Van olyan alapanyag, aminek az ára a duplájára emelkedett az elmúlt egy évben, ilyen például a cukor. Mi nem vehetjük meg hatósági áron, csak nagyker áron, ami már 600 forint. Ha a szörpkészítéshez nem én gyűjteném össze az alapanyagokat, akkor olyan szinten meg kellene emelnem az áraimat, hogy nem vagyok benne biztos, hogy eladhatóak lennének a termékeim. A boltnál, ha a beszállítóm megemeli például a kolbász árát 20 százalékkal, akkor én is árat növelek, a kérdés csak az, hogy ezt meddig lehet „lenyomni” a vevő torkán.
A termelő arra a kérdésre is válaszolt, mennyire erős a versenyhelyzet a „szörpbizniszben” itthon. Elmondta:
Én szörpdizájnerként dolgozom, egyedül vagyok a szakmában, ezt a „mesterséget” kvázi én találtam ki, így a szörpgyártók nekem nem versenytársaim. Amikor éttermekkel dolgozom együtt, akkor sem okoz gondot, ha már rendelkeznek esetleg szörpbeszállítóval, hiszen nekem az a feladatom, hogy egy saját szörpöt tervezzek a helynek. Ilyenkor azon túl, hogy születik egy szörp, amit meg kell főznöm, engem az inspirál, hogy egy olyan ital szülessen, ami a megbízóról szól. Így amikor elmegyek egy étterembe, az első dolgom az, hogy megnézem, milyen az enteriőr, a légkör, az étlap, ki a séf stb., és ennek a stílusához alkotok valami olyat, ami csak az övék lehet. valamit, ami csak az övék.
A cikk folytatása az Agrárszektoron olvasható!
Címlapkép: Getty Images
LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!
A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%, a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)